Ojén

Ojén Omgeving

Tussen steile hellingen en een spectaculair terrein ligt te midden van deze ruwe omgeving de gemeente Ojén. Op 20 minuten rijden ten noorden van Marbella en op een hoogte van 309 meter ligt dit bergdorp midden in Sierra Blanca.

Ojén is van oorsprong een Moors dorp, net als het nabijgelegen Istán, en in het dorp zijn nog de restanten van het oude kasteel te zien.

Het dorp heeft verschillende plekjes om te bezoeken: het Molenmuseum, de Grotten, de kerk Iglesia de la Encarnación van de achttiende eeuw en La Fuente de los Chorros. U kunt er van lokale gastronomie genieten zoals’ bolo de hinojos’ (kikkererwtenstoofpot), kastanjestoofpot of ‘salmorejo’ (koude tomatensoep).

ojen dorpsplein
ojen berggeit

Het dorp Ojén ligt in een groene heuvelachtige omgeving met veel grotten en vanuit het dorp zijn er verschillende wandelpaden naar de Sierra Blanca of naar het nabijgelegen natuurpark Sierra de las Nieves. Het dichtstbijzijnde uitzichtpunt vanuit het dorpje is de wandelroute naar het monument voor de berggeit, al eeuwenlang een belangrijk dier voor de bergbewoners.

Wandelen is troef tussen de prachtige landschappen en grote verscheidenheid aan flora en fauna, waar u kurkeiken, dennen of sparren kunt zien naast de fauna, zoals de Spaanse geit, herten, wilde schapen of uilen.

De bekendste wandelroute in deze omgeving is de tocht van Ojén naar de Cruz de Juanar op een hoogte van 1.178 meter. Op deze berg ligt ook de Refugio de Juanar een oud jachtkasteel eigendom van de Marqueses de Larios. De voormalige koning Alfonso XIII kwam er geregeld jagen. De Cruz de Juanar is een schitterend uitzichtpunt met op de top van de berg een gietijzeren kruis en uitzicht op het dorp Ojén. Na een stevige wandeling komt u er op plek waar u een adembenemend zicht hebt op Marbella.

ojen Refugio de Juanar
ojen molenmuseum

Bezienswaardigheden :

  • Cueva de las Columnas: Grot van de pillaren genoemd omdat u in de grotten oude pilaren van prehistorische gebouwen kunt vinden.
  • Iglesia de la Encarnación is gebouwd aan het begin van de zestiende eeuw op de plaats van een oude moskee. Op het plein met rondom de palmbomen ligt de bron, in het verleden een belangrijk watertappunt voor reizigers en nu een gezellig plein om elkaar te ontmoeten.
  • El Museo Molino de Aceite: In een voormalige molen is nu het molenmuseum gevestigd, in het museum is de molensteen en een pers te zien en er is een leuke uitleg hoe de olijfolie hier na de jaarlijkse oogst vroeger werd geperst.
  • Het Wijnmuseum met veel bezienswaardigheden en uitleg hoe de Malagawijn vroeger en nu wordt gemaakt.

Agenda

  • 28 januari: het carnaval en de officiële Dag van Andalusië
  • 1 mei: een soort voorjaarsfeest met een pelgrimstocht naar de Cruz del Juanar
  • Laatste week van juli: het Flamenco festival
  • 1 november en de eerste zondag na Allerheiligen is er een kastanjefestival met geroosterde tamme kastanjes

ojen pelgrimstocht cruz juanar