Istán

Istán Omgeving

Als u ook van landelijk toerisme houdt, is Istán bezoeken zeker een uitstapje waard. Op een korte afstand van Marbella ontdekt u er de meer landelijke en wilde kant van de Costa del Sol. Istán is een charmant, typisch dorp midden in de natuur in het Andaluz-gebergte, ver weg van het massatoerisme, met een bevolking van iets meer dan 1.400 mensen.

Het is een oude Moorse stad die helemaal teruggaat tot de 15e eeuw en betekent ‘lente’. U vindt er originele wateraquaducten, fonteinen en bronnen met stromend met fris water die de inwoners van de stad van vers bergdrinkwater voorzien.

De stad staat bekend om zijn adembenemende uitzichten over het meer van Istán, dat er kwam nadat in 1972 een dam werd gebouwd die drinkwater levert aan veel steden langs de kust. Bij zonsondergang is het uitzicht onvergetelijk!

Er zijn een paar restaurants, zoals ‘El Baron’ en ‘Trojan’ en een paar bars, waarvan de meeste uitstekende tapas serveren.

istan binnenstad2
istan Sierra de las Nieves

Rondom Istán vindt u tal van paden en paden waar u prachtige wandelingen kunt maken of kunt mountainbiken, evenals vele andere avontuurlijke sporten en activiteiten.

Bezienswaardigheden:

  • De fontein El Chorro: Deze fontein en wasplaats ligt aan het begin van Calle Chorro. De fontein heeft zes stralen, die worden gevoed door de oude Arabische kanalen
  • Charca Del Canalón: een verborgen paradijs met kristalhelder water, watervallen. La Charca wordt vertaald als ‘rivierpoel’. In vele van die poelen kan je prima zwemmen en is het diep genoeg om van de rotsen in het water te springen. De watervallen zijn een genot voor een rug massage.

  • Museum of Water toont bezoekers de vitale rol die water speelt in het leven. Het watermuseum is een ruimte om de “Cultuur van het water” van Istán en zijn omgeving te belichten.  Er is ook een presentatieruimte voor informatie en audiovisuele presentaties over water.
  • Arabische toren: Deze toren, van Arabische oorsprong, bevindt zich in het hoogste deel van het dorp in Calle San Miguel. Het is een vierkante toren gebouwd in de 15e eeuw en het maakte deel uit van een fort. Hij is gerestaureerd en wordt omgeven door een tuin.
  • Kerk van San Miguel: De kerk van San Miguel werd gebouwd in de 16e eeuw op bevel van Diego de Deza, aartsbisschop van Sevilla. Het werd opnieuw opgeslagen in de 17e eeuw en opnieuw in 1950. Het heeft een enkel rechthoekig schip met houten lambrisering. De hoofdgevel bestaat uit een halve spitsboog tussen pilaren die een driehoekig fronton ondersteunen. De klokkentoren heeft twee halve puntige bogen die onder een hoek met elkaar zijn verbonden en zijn afgewerkt met gebogen pilaren.

istan fontein
  • La Esfera-fontein: Een moderne fontein, ingehuldigd in 2003. Het doel van de fontein is iedereen eraan te herinneren dat water zo’n essentieel onderdeel is van het landschap dat het dorp omringt.
  • Natuurpark Sierra de las Nieves: Istán is een van de toegangspoorten om het natuurpark Sierra de las Nieves te bezoeken. Meer info over dit park vindt u hier.