Kerst in Marbella

Marbella en omgeving is rond Kerst absoluut de moeite waard om er te vertoeven en er de sfeer op te snuiven. De gemiddelde temperatuur ligt hier rond de 16 graden en met de zon is de gevoelstemperatuur al snel boven de 21°. Je wordt helemaal vrolijk van de dagen die hier langer zijn dan bij ons. Op 25 december gaat de zon pas onder om 18:07 uur tegenover 16:31 u. in Brussel. Daarnaast kom de zon in Málaga 22 min eerder op.

Weken vooraf sluimert de kerstsfeer in de straten met fraaie kerstverlichting. Winkels passen hun decoratie aan. Spanje maakt zich klaar voor een periode vol tradities en gewoontes. Het hoogtepunt is het laatste weekend voor de Kerst, wanneer de straten en etalages prachtig versierd zijn met een kleurenpallet aan kerstlampjes, mooie dorpspleinen met hun typische ’Belenes’ (kerststallen) waar overal villancicos (kerstliedjes) weerklinken. Op de vele pleinen staan levensgrote kerststallen opgesteld waar soms complete kerstspelen worden nagespeeld.

El Gordo

(de vette)

Een vette start

Het start goed bij 22 december wanneer de kerstloterij het land in z’n greep houdt. El Gordo, vertaald ‘de vette”, heeft een enorme prijzenpot van ruim 2 miljard euro. Bijna 90% van de Spanjaarden koopt een lot in de hoop de jackpot binnen te halen en iedereen bevindt zich die avond vol spanning voor zijn tv. Opvallend zijn de weeskinderen uit Madrid, die de winnende getallen en prijzen trekken en ze al zingend voorlezen.

In de vele steden en dorpen vind je verschillende kerstmarkten waar men terecht kan voor die leuke en originele kerstcadeaus. In Puerto Banus bevindt die markt zich aan de Plaza Antonio Banderas en in Mijas Pueblo op de Plaza Virgen de la Peña. Ook in de hoofdstraat van la Cala de Mijas is het de moeite om er even een kijkje te gaan nemen.

Duizenden lichtjes in Málaga

Vooral het historisch centrum van Málaga is omgetoverd tot een sprookje vol fonkelende lichtjes. Bomen zijn er aangekleed met duizenden lampjes. Het is elk jaar opnieuw een verrassing hoe de verlichting er zal uit zien.

Het kerstfeest in Spanje en de kerst in Marbella is niet compleet zonder de ‘Belenes’ (kerststallen) in het straatbeeld. Ze zijn er in allerlei maten en soorten. Van traditionele tot moderne, met beeldjes of levende acteurs. Allemaal hebben ze de voorstelling van de geboorte van Jezus gemeen. De eerste “Belenes” verschijnen al begin december in het straatbeeld en staan daar zeker tot 6 januari.

Kerstboom in Marbella

Kerstavond en kerstdag

Kerstavond is een echte familiegelegenheid waarbij families in huiselijke kring samenkomen en er culinair wordt uitgepakt. Tafels zijn rijkelijk gevuld met overheerlijke en verfijnde gerechten en er wordt urenlang getafeld. Een traditioneel Spaans kerstgerecht is pavo asado (gebraden kalkoen), hoewel steeds meer Spanjaarden overgaan op andere gerechten. Wat tegenwoordig echt niet mag ontbreken tijdens het Kerstdiner zijn mariscos (zeevruchten) en dan in het bijzonder de langostino (zeekreeft). Traditioneel zijn er als nagerecht bij de koffie typische kerstzoetigheden zoals turrón (nougat van honing en amandelen) en mazapán (marsepein).

Een populaire traditie wat later op de avond is het zingen van villancicos (kerstliedjes). Traditiegetrouw gaan veel Spaanse families tegen middernacht naar de nachtmis. Hou rekening mee dat tijdens je verblijf in Spanje, restaurants en bars op kerstavond gesloten zijn !

Op eerste kerstdag komen Spaanse families opnieuw bij elkaar voor een uitgebreide lunch. Deze bestaat vaak uit vis en schelpdieren en ook de eerdergenoemde zoetigheden passeren de tafel. Spanje kent wel geen Tweede Kerstdag.

Dia de los Santos Inocentes

Op 28 december is het “Dia de los Santos Inocentes” (dag van de onschuldigen). Deze dag is de Spaanse variant op onze 1 april. Wees dan gewaarschuwd voor een ‘Inocentada’, een ‘onschuldig’ grapje 🙂 Populaire grappen zijn het verzetten van de klok, het losdraaien van lampen of het opplakken van een papieren poppetje met daarop geschreven ‘¡inocente!’ op de rug van het slachtoffer.

Las Uvas de la Suerte’

(druiven van geluk)

Oudejaarsavond

Oudejaarsavond heeft een bijzonder Spaans ritueel rond middernacht. Op pleinen wordt er verzameld en wordt er bij elke klokslag een druif in de mond gewerkt. ‘Las Uvas de la Suerte’ (druiven van geluk). Als dit je lukt binnen de tijd dan ben je verzekerd dat er 12 maanden van geluk volgen. Voor extra voorspoed dragen Spaanse vrouwen rode lingerie tijdens de jaarwisseling. Vervolgens wenst iedereen elkaar het beste en wordt het nieuwe jaar ingeluid met een glas cava. Het feest gaat nog lang verder in de vele bars, pubs en clubs waar er gedanst en gefeest wordt tot ’s morgens vroeg. Stort je gerust in dit feestgewoel ! Je zal er zeker geen spijt van hebben.

Voor de shopping addicts is er vanaf 1 januari uitverkoop. Dit is zonder meer de beste gelegenheid om te gaan winkelen, in winkels en winkelgalerijen en om er te profiteren van sterk afgeprijsde artikelen.

Reyes Magos

(drie koningen)

Op 5 januari komen de ‘Reyes Magos’ (drie koningen) aan. Tijdens dit groots Spaanse kinderfeest, dat veel gemeen heeft met onze Sinterklaasviering, krijgen de kleintjes cadeautjes uitgereikt van de drie wijzen uit het Oosten. Om hun geschenken te ontvangen moeten de kinderen eerst een brief schrijven aan de Driekoningen die ze bij de aankomst van de koningen op 5 januari persoonlijk kunnen afleveren. Deze aankomst gaat gepaard met spectaculaire kleurrijke parades door de Spaanse steden die zorgen voor een regen aan snoep. De wagens zijn mooi versierd met felle kleuren en glitters en veel lampionnen. Tijdens de optocht komen de Driekoningen op kamelen aangereden. De climax volgt in de nacht van 5 op 6 januari wanneer de langverwachte pakjes door de drie koningen worden afgeleverd.

Roscón de Reyes

Op 6 januari wordt ‘Roscón de Reyes’ gegeten. Deze zoetigheid is vaak versierd met gekonfijt fruit, vijgen en kweepeer. In de Roscón de Reyes zit er een ‘sorpresa’ (verrassing), een figuurtje van een koning of een boon. Zit de koning in jouw stuk? Dan word jij gekroond tot koning van die dag. Vind je een boon? Dan moet jij het volgende jaar voor de Roscón de Reyes zorgen.

Roscón de Reyes

Kom zeker eens langst tijdens deze aangename periode en geniet van de kerst in Marbella in combinatie met het zoeken van je droomwoning!