Marbella

Het is voor veel Belgen en Nederlanders een droom om een tweede woning aan te kopen in Spanje of te emigreren, op zoek naar een aangenaam klimaat en een leven met minder stress. Naast de zon en het “mañana”-gevoel kunnen we nog tal van andere redenen bedenken om de barre Lage Landen achter ons te laten. Wie droomt nu niet van een leven zonder fileleed, hoge levenskosten, belastingdruk en ga zo maar voort? En ja, Spanje is een gastvrij land met een grote aantrekking-factor.

Marbelle en omgeving is dé streek bij uitstek om uw dromen waar te maken. VIDA del Sol somt voor u 10 redenen op om niet langer te twijfelen:

1 – Uitstekende gastronomie

De Spaanse gastronomie is erg rijk en heel gevarieerd. Ze volgt het mediterraan dieet (dieta mediterranea) met de nadruk op dagverse producten. Het dieet werd in 2010 bekroond met het UNESCO-label en is dus cultureel erfgoed.

De belangrijkste ingrediënten van het mediterraan dieet zijn olijfolie, granen, fruit, groenten, een bescheiden hoeveelheid vlees, vis en zuivelproducten en veel kruiden en specerijen. En het beste van al: u moet niet eens uw cholesterolniveau angstvallig in de gaten houden terwijl u al dat lekkers verorbert. Het verwondert dan ook niet dat “Los Españoles” de op één na hoogste levensverwachting ter wereld hebben, na de Japanners.

Uiteraard denken we in de eerste plaats aan de klassiekers zoals paella – liefst uit een gigantische pan – calamaris of aan koude gazpacho-soep. Vanzelfsprekend mogen we ook de uitgebreide tapasvariëteiten niet vergeten. Los van al dat lekkers is er nog zoveel meer te ontdekken. Daarvoor verwijzen we graag door naar onze gastronomische pagina.

In Spanje is het mogelijk om altijd en overal goed te eten. Je hoeft je en plus ook niet blauw te betalen. De prijs van een “menú del día” schommelt rond de 10 euro, inclusief drank. Zeg nu zelf: waar vind je dat bij ons? Daarnaast nemen Spanjaarden ook ruim de tijd om te tafelen. “Haast en spoed is zelden goed”, is een spreekwoord dat op het lijf van elke Spanjaard geschreven is.

2 – 320 dagen zon per jaar

Spanje telt zowat de meeste zonuren per jaar van heel Europa. De temperatuur schommelt op het Iberisch schiereiland rond de 20 graden Celsius in de winter en maar liefst 30 graden Celsius in de zomer.

Van een blauwe hemel word je vrolijk. Niet alleen heeft de zon en het goede weer een positieve invloed op onze gemoedstoestand, de overvloed aan vitamine D is goed voor het immuunsysteem en de weerstand. Bovendien vermindert het cholesterolgehalte in het bloed aanzienlijk en verbetert het evenwichtsgevoel, waardoor de kans op botbreuken enorm verkleint.

3 – Prachtige mediterrane stranden

“Vamos a la playa!” Het is niet dat onze Belgische-Nederlandse kust niets te bieden heeft, maar die van de Costa del Sol heeft toch dat tikkeltje meer. Of je nu kiest voor een gezellig vol strand in het beroemde Marbella of je zoekt naar een verborgen goudgeel pareltje, er is keuze genoeg in Zuid-Spanje! Heel wat Spaanse stranden zijn bekroond met de befaamde “blauwe vlag”, het eco-label dat erop wijst dat het strand proper en veilig is.

Maar het blijft niet alleen bij zand en strand. De meeste stranden zijn rijk voorzien van “Chiringuitos” (strandbars), waar je niet alleen van een drankje kunt genieten, maar ook uitstekend aan tafel kunt gaan. Sommige bars zijn zelfs uitgegroeid tot heuse beachclubs, dé plaats bij uitstek om helemaal los te gaan. Lees hier meer over de beachclubs.

4 – De combinatie van het mooie heuvellandschap en de Middellandse Zee

De volledige kuststreek rond Marbella is een aparte vermelding waard. Ze heeft niet alleen prachtige vergezichten over de Middellandse Zee te bieden, bij helder weer is het zelfs mogelijk om de rots van Gibraltar te zien vanaf West-Marbella. Het heuvellandschap dat als het ware overloopt in de zee is kenmerkend voor de streek. Een waar paradijs voor echte natuurliefhebbers.

5 – Overvloed aan pittoreske dorpen en historische stadskernen

Spanje staat wereldwijd op de derde plaats van de UNESCO-lijst met maar liefst 47 erkende natuurgebieden en monumenten (enkel China en Italië doen beter). Waar je ook gaat of staat: er valt in (Zuid-)Spanje altijd wat moois te bezoeken en/of te bekijken. Je hoeft vaak maar enkele kilometers te rijden om op iets wondermoois te stuiten.

Wil je de massa ontlopen, dan vind je rust in de vele kleine pittoreske witte dorpjes: de “pueblos blancos”, die Andalusië kenmerken. In de buurt van Marbella raden we zeker Casares aan. Maar ook Ojen, Istan en Benahavis zijn op korte afstand meer dan het bezoeken waard. Nog niet overtuigd? Check snel onze omgevingspagina en droom helemaal weg.

Marbella ligt niet alleen in een prachtige streek, het is ook een prima uitvalsbasis voor een bezoekje aan tal van andere historische- en culturele steden. Sevilla, Granada, Cordoba, Malaga, Ronda en Cadiz liggen allen op ongeveer twee uurtjes rijden. Het zijn stuk voor stuk steden die geschiedenis ademen met bovendien een heel gastvrije lokale bevolking. Een bezoekje meer dan waard dus.

6 – Eindeloze diverse sportmogelijkheden

Marbella en omgeving is niet alleen wondermooi, het is ook de perfecte streek om de conditie op peil te houden. De diversiteit aan sportfaciliteiten is enorm, maar golf is toch de vaandeldrager. Met meer dan 70 uitstekende golfbanen van Oost-Malaga tot Sotogrande wordt de streek in de volksmond ook wel de “Costa del Golf” genoemd.

Ook paddel, een sport in opmars, is een razend populair bij de lokale bevolking, net als fietsen, verschillende watersporten, paardensport en ga zo maar voort. Meer over sporten en bewegen vind je op onze sport- en activiteitenpagina.

7 – Internationaal publiek (7% Belgen)

De Costa de Sol is een smeltkroes van diverse internationale gemeenschappen. In de provincie Malaga wonen op dit moment meer dan 4.000 Belgen en 6.000 Nederlanders. De kans dat je een streekgenoot tegen het lijf loopt op de golfbaan of het strand is dus groot.

De kuststreek van Marbella is bij Belgen en Nederlanders heel populair en trekt voornamelijk een publiek van echte levensgenieters aan. De diverse ontspanningsmogelijkheden en de bourgondische levensstijl van de Andalusiër zullen daar ongetwijfeld wel iets mee te maken hebben.

8 – Uitstekende infrastructuur

Marbella en omgeving is een welvarende streek met een zeer goede infrastructuur waar alles voorhanden is om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Ziekenhuizen zijn uitgerust met de nieuwste materialen en technologieën en transportvoorzieningen zijn van topkwaliteit. De scholen en het onderwijs zijn er kwalitatief en vergelijkbaar met ons niveau. Daarnaast vind je aan de Costa del Sol de grootste winkelketens en de beste ontspanningsmogelijkheden voor een avondje uit. In geen tijd zult u zich dan ook thuis voelen.

9 – Luchthaven van Malaga op korte afstand

De luchthaven van Malaga verwelkomt elk jaar bijna 20 miljoen passagiers van over de hele wereld. Ze zag in het begin van de 20e eeuw het levenslicht en breidde daarna stelselmatig uit. Vandaag is het de op drie na drukste luchthaven van heel Spanje. Met vaak heel goedkope verbinden naar ongeveer 60 landen over de hele wereld en bijna alle grote steden van Europa, kunt u in de buurt van Malaga niet beter vertoeven.

10 – Eindeloze mogelijkheden voor “a night out”

Eten en drinken zijn belangrijke sociale gebeurtenissen in Spanje. Van bars tot nightclubs, van “chiringuitos” tot sterrenrestaurants. Of je nu kiest voor een typische Spaanse “bodega” met Spaanse wijnen en tapas of één van de 5-sterrenrestaurants, die in Marbella te vinden zijn: vermaak en vertier is er sowieso verzekerd. Daarnaast zijn er de talloze bars en nightclubs. VIDA del SOL schotelt u hier een uitgebreid overzicht voor.