Spaanse Patio

Een typisch kenmerk in het Andalusische stadslandschap zijn ongetwijfeld de kleurrijke patio’s, versierd met bloemen en planten. Ze zijn zowat overal te vinden in Zuid-Spanje en zijn een architecturale fusie van het Romeinse atrium en de Andalusische wereld.

Het is een oud gebruik om spaanse patio’s te versieren met grote open ruimtes en tuinen bezaaid met geurige bloemen, fonteinen, vijvers en decoratieve figuren. De Patio is niet langer meer een plaats om af te koelen tijdens de warme zomerdagen maar een droomruimte om er een aangename tijd door te brengen al dan niet in gezelschap van vrienden of familie.

Plaza de las Flores in Estepona

Estepona en voornamelijk het historische deel, el Casco Antiguo, lijkt één grote patio op zichzelf en wordt beschouwd als de tuin van de Costa del Sol. Aan vrijwel elke gevel hangen er kleurige bloempotten. De Plaza de las Flores is zoals de naam al doet vermoeden, een pittoresk plein vol met bloemen en tal van kleine cafés en restaurants om te genieten van lokale tapas en drankjes.

Eén opmerkelijk terras dat je niet mag missen is “Casa de las Tejerinas” op de Plaza de los Flores. Oorspronkelijk eigendom van de zusters Tejerinas, deed deze patio dienst als ziekenhuis voor de armen. Nadien werd het overgenomen als stadhuis en na grondige renovatie in de jaren 80 benoemd tot ‘Casa de la Cultura’ bestemd voor culturele evenementen.

Plaza de los Naranjos

Oude stad van Marbella

In Marbella zelf is de oude stad één groot decor van karakteriserende patio’s. Dit voetgangersgebied met smalle en kleurrijke straatjes is een “must to visit”. De witgekalkte muren zijn er versierd met kleurrijke bloemen en het zoete aroma van jasmijn en oranjebloesem vullen er de lucht. De patio bij uitstek is ongetwijfeld de ‘Plaza de los Naranjos’. Bloemen, planten en uiteraard, zoals de naam vermeld, sinaasappelbomen, zijn er in overvloed. Dit is het hart en de ziel van de oude binnenstad.

Voor wie wat verder wil rijden is het jaarlijkse Patio Festival van Cordoba het topevenement bij uitstek. Vanwege het warme en droge Cordoba klimaat zijn er veel patio’s gebouwd voorzien van een fontein en planten om het gevoel van frisheid te geven. Elk jaar concurreren Spaanse patio-eigenaren met elkaar in een wedstrijd voor de mooiste patio in twee categorieën, nl. traditioneel en modern.

Oude patio met lentebloemen in Cordoba

Mei is de perfecte maand de Spaanse patio in hun vol ornaat te aanschouwen. Neem ons advies en plan dit samen met het bezoeken van enkele van je droomhuizen.