Open keuken

De open keuken is vandaag helemaal in, zeker in onze “Marbella Way of Living”! Maar dat is niet altijd zo geweest. We zetten even op een rijtje wat een open plan keuken inhoudt, wat de voordelen zijn en waar je best op let.

De keuken vroeger

Vroeger werden verschillende ruimtes met eigen functie van elkaar gescheiden. Dat gold zeker voor de keuken. Deze plaats werd eeuwenlang beschouwd als een pure werkruimte, die men liefst van al verborgen hield. Maar de benadering van de keuken is helemaal veranderd. De laatste jaren ontstond de trend om een open woonruimte te creëren, waarbij woonkamer en keuken één geheel vormen.

Centrale keuken

In de ruimteverdeling van dit open leef-concept is de keuken tegenwoordig hét centrale onderdeel waarrond het dagelijks leven draait. Van een functionele ruimte is de keuken uitgegroeid tot een aantrekkelijk uitgangspunt in het hart van de samenstelling van het huis.

De moderne ontwerper maakt er een kunst van om de overgang tussen de keuken en de sociale ruimte zo vloeiend mogelijk te maken. Het is een hele uitdaging om de structuur en het decor zoveel mogelijk te vereenvoudigen zonder de functionaliteit op te offeren.

las perlas open keuken uai

De voordelen

Het ongetwijfeld grootste voordeel van een open lay-out is dat het sociale leven van de familie niet geïsoleerd wordt van de bereiding van voedsel. De bewoners en gasten kunnen niet alleen ten volle deelnemen aan de voltooiing, maar ook aan het voorbereidingsproces van de maaltijd. Zo kan de kok steeds oogcontact hebben met de medebewoners en vrienden en gewoon vlot gesprekken hebben.

Het openen van de keuken naar de rest van de levensruimte biedt niet alleen sociale voordelen maar ook een gevoel van ruimtelijkheid. Met een slim ontwerp kan zelfs een klein huis groot en ruim lijken. Een open ruimte zorgt er ten slotte voor dat er licht kan komen vanuit meerdere hoeken van het huis, zodat er altijd voldoende licht is.

De nadelen

Maar het moet worden gezegd dat ook deze moderne aanpak zijn nadelen heeft. We denken maar aan de vrije migratie van geluiden en geuren, evenals de mix van chaos bij de bereiding van de maaltijd met de sereniteit van de leefruimte.

Tips voor open keukens

Om de keuken harmonieus in het woongedeelte te laten overgaan is het belangrijk dat de op elkaar afgestemde materialen de zones visueel met elkaar verbinden. Daarbij versterkt het doortrekken van kleuren het geheel. Maar het is ook trendy om hout en natuurlijke materialen door te trekken alsook de vloer één harmonieus geheel te laten vormen. In deze uitnodigende sfeer van koken en wonen wordt een prominente mengkraan een echte blikvanger. Hoogwaardige stijlvolle keukenrobots en hulpjes zorgen op hun beurt voor een individueel designaccent.

eden open keuken uai

We kunnen stellen dat het concept van de open keuken symbool staat voor een moderne levensstijl. Deze leunt uiteraard sterk aan bij onze ‘Marbella way of Living’ en de ontwerpen van de droomhuizen die VIDA del SOL aanbiedt. Ga gerust eens kijken naar ons aanbod en de woningontwerpen.