Artola beach en zijn duinen

Op 13km ten oosten van het centrum van Marbella en ten westen van het pittoreske haventje van Cabopino bij Torre Ladrones, bevind zich zonder twijfel één van de mooiste stranden van Marbella, Playa de Artola en de Artola duinen.

De Artola duinen zijn een waar genoegen voor natuurliefhebbers en nudisten en bieden de bezoeker een spektakel van uitzonderlijke schoonheid, waarbij de natuur in volledig contrast staat met de residentieel bebouwde kustlijn van Marbella. Het goudgele zand is erg fijn en prettig om op te lopen. Het water is rustig en ondiep, wat het erg geschikt maakt voor kleine kinderen. Deze duinen zijn in 2001 uitgeroepen tot natuurmonument door de Junta de Andalucía.

Verhoogde voetpaden

De duinen zijn een getuige van wat lang geleden dit prachtige gebied ooit was. De dominante noordwestelijke winden en onophoudelijke kuststromingen droegen bij om dit natuurlijke doolhof van zand en duinenrug te vormen.

Er zijn drie verschillende soorten duinen. De eerste lijn wordt gevormd door mobiele zandduinen, die gemakkelijk te onderscheiden zijn vanwege hun rimpelingen. Verder landinwaarts zijn er de half gefixeerde of inactieve mobiele duinen, bedekt met vegetatie en fungerend als een soort barrière met de kust. Meer landinwaarts bevinden zich de vaste duinen of immobiele fossiele duinen. Deze zijn bedekt met een groot dennenbos en verbergen een rijke fauna bestaande uit merels, uilen, meeuwen en hagedissen.

De duinen hebben een interessante vegetatie die is aangepast aan het sterke zonlicht, de schaarste aan water en de constante wind. Om deze natuurlijke rijkdom te ontdekken is er niets beters dan een wandeling te maken te minden van de duinen. Om hun eigen ecosysteem te behouden en te beschermen tegen vertrapping die de natuurlijke ballans zou kunnen schaden, zijn er doorheen de duinen een reeks van 5 verhoogde voetpaden geïnstalleerd die 30 hectare duinen beschermen.

artola beach calahonda uai

De duinen herbergen de 15 meter hoge Ladrones-toren (toren van de dieven). Het was een onderdeel van militaire en defensieve architectuur van Romeinse oorsprong. De toren markeert het begin van de duinen aan de kant van Cabopino.

Het strand voor de duinen is ongetwijfeld één van de mooiste van de kuststreek. U kunt hier bij Artola beach betoverende momenten beleven terwijl u in het zachte avondlicht door het ondiepe zoute water stapt!

Iets om rekening mee te houden is dat het op Playa Artola (Artola beach)  en de omliggende zandduinen het niet verplicht is bad kledij te dragen en nudisme getolereerd wordt. Tijdens het hoogseizoen kan het er behoorlijk druk zijn maar eens september is het er rustig vertoeven en is er meer dan voldoende parkeergelegenheid dichtbij het strand.

VIDA del SOL biedt een groot assortiment aan appartementen en villa’s aan die in de buurt van Artola Beach en Calahonda bevinden. Neem gerust een kijkje op onze Aanbod Calahonda pagina