Día de los Santos Inocente

Op 28 december herinnert de katholieke kerk het martelaarschap van jonge onschuldige jongetjes die werden gedood in Bethlehem (Judea), in opdracht van koning Herodes I de Grote om zich te ontdoen van de pasgeboren Jezus van Nazareth. Echter is deze massamoord enkel beschreven in de bijbel en wordt dit door historici in twijfel getrokken daar er geen historische bronnen dit bevestigen.

In Spanje en Latijns-Amerika is het gebruikelijk om bij Día de los Santos Inocente op deze datum allerlei grappen te maken en vrienden en familie voor de gek te houden. Zoals wij in België en Nederland 1 April kennen. Populaire grappen zijn het verzetten van de klok, het losdraaien van lampen of het opplakken van een papieren poppetje met daarop geschreven ‘inocente!’ op de rug van het slachtoffer.

images
Día de los Santos Inocente

De media speelt hier ook op in door ludieke foute berichten de wereld in te sturen. Kranten publiceren duidelijk komisch nieuws maar ook verslagen van gebeurtenissen die serieus lijken voor de niets vermoedende lezer. Op de Spaanse televisie worden speciale programma’s uitgezonden vol grappen, vaak met het voor de gek houden van beroemdheden en celebrities.

Het belangrijkste televisiegala is “Gala inocente inocente”. Een liefdadigheidsgala dat bedoeld is om geld in te zamelen voor verschillende organisaties die zich bezighouden met de problemen van kinderen.

U bent dus gewaarschuwd mocht u op deze datum in Spanje verblijven 🙂