Los Reyes Magos

Zoals wij Sinterklaas kennen vieren de kinderen van Spanje op 5 en 6 januari drie koningen of Los Reyes Magos, De Drie Koningen of Drie Wijzen geven dan aan de kindjes die zich goed hebben gedragen een cadeautje. Zij die zich minder goed hebben gedragen krijgen zwarte steenkolen “carbón dulce”. Dit zijn feitelijk zoete snoepjes gemaakt van suiker maar komt evenals de zak van sinterklaas zelden voor.

Het hele gebeuren heeft veel gelijkenissen met onze sinterklaas maar op een aantal punten net toch even anders.

De Brief – “la carta a los Reyes Magos”

Alles gaat vooraf met een brief die de kinderen aan de Drie Wijzen schrijven. Daarin vertellen ze welke cadeautjes ze graag zouden krijgen en waarom men ze heeft verdiend. Deze wordt persoonlijk aan hun afgegeven wanneer ze op 5 januari “officieel” aankomen of aan één van de afgezanten en koninklijke postbodes die je de dagen vooraf overal aantreft.

Spectaculaire parades – “Cabalgata de Reyes”

Op 5 januari komen Melchor, Caspar en Balthazar aan per boot in Spanje en volgen grote optochten door de Spaanse steden. De koningen paraderen dan te paard of kameel beladen met cadeautjes doorheen de straten in gezelschap van feestelijke praalwagens en hun koninklijke helpers. Vanop deze prachtige praalwagens, ingericht met heldere kleuren en geïnspireerd op populaire personages bekend bij de kinderen, worden lekkernijen naar de kinderen gegooid.

Deze spectaculaire parades zijn zeker de moeite waard om eens mee te maken wanneer je in Spanje bent. Een heuse traditie waar de kinderen helemaal in op gaan. De diverse parades zijn ook te volgen op de televisie.

De avond

Na de feestelijke optocht gaan de kinderen opgewonden naar huis en zetten ze verwachtingsvol hun schoenen neer onder de kerstboom of bij de open haard. Voor de koningen wordt snoepgoed neergelegd omdat die net zoals de kerstman van lekkere dingen houd. Voor de kamelen wordt er water en hooi voorzien. Ook worden er liedjes gezongen om de drie wijzen gunstig te stemmen.

Eens de kindjes vermoeid in slaap vallen sluipen die nacht Melchoir, Caspar en Balthazar door het raam naar binnen om cadeautjes neer te leggen.

6 Januari

Als de kinderen ontwaken op de ochtend van 6 januari ontdekken ze de cadeautjes en zien ze dat het snoepgoed en het hooi voor de kamelen is verdwenen. Traditioneel worden dan tijdens het ontbijt de cadeaus geopend en wordt een “Roscón de Reyes” geserveerd. Dit is een ronde cake versierd met gekleurde snoepjes en gekonfijt fruit dat de waardevolle edelstenen vanop de kleding van de koningen moet voorstellen. In de cake zit een boon en een kroon verstopt. De gelukkige vindt de kleine kroon en wordt dan de hele dag als een koning behandeld. Zij die de boon vinden moeten de cake van volgend jaar betalen al is dit louter figuurlijk.

Kom zelf Los Reyes Magos beleven in Marbella!