Spaanse regionale gastronomie

Spaanse regionale gastronomie

Een inleiding tot de Spaanse gastronomie en traditionele gerechten

Wie denkt dat Spanje op culinair vlak alléén tapas en gefrituurde calamares bevat moet dringend de streek bezoeken. Eén van de belangrijkste ervaringen van elke bezoeker of resident is het gastronomisch eetfestijn dat Andalusië voorschotelt. Beïnvloed door een veelheid aan smaken, van Noord-Afrikaans tot Moors, christenen, joden en romeinen is de Andalusische keuken een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur.

De traditionele houding van Spanjaarden ten aanzien van voedsel is over het algemeen heilzaam en ruimdenkend en ze besteden meestal niet te veel aan de nieuwste rage, van caloriearme opties. Dat neemt niet weg dat de trend voor vegetarische en veganistische gerechten ook Spanje niet ontgaat. Uit gaan eten is een belangrijk onderdeel van het Andalusische leven.

Ontbijt of desayuno:

Een typisch Spaans ontbijtproduct zijn churros. Churros zijn gefrituurde lengtes van zoet deeg, gerold in suiker en gewoonlijk ondergedompeld in een stomende mok warme chocolademelk. Ze bestaan in alle vormen. Van calorie bommen tot flinterdunne catwalk soorten. Uiteraard waardeert niet iedereen zo’n zoet ontbijt. Er is keuze uit diverse omeletten (tortilla’s), rustiek brood met knoflook, verse tomaat, olijfolie en dunne Serranoham, geroosterde broodjes en natuurlijk het klassiek “Full English” breakfast.

Churros

Menú del día

Lunch of almuerzo:

Lunch in Andalusië is de belangrijkste maaltijd van de dag. Een Andalusische lunch wordt gekoesterd en uitgebreid tot een “sobremesa” (gesprek na de lunch) over brandewijn of pacharán en koffie. Voor niet-ingewijden, dit is hoe het werkt: om ongeveer 14:00 uur kiest u een café, bar of restaurant en vraagt u naar de “menú del día” (menu van de dag). Dit drie gangen aanbod, vaak aan een gemiddelde prijs van ongeveer € 10, bestaat uit een soep van de dag met brood, een salade of een tortilla als voorgerecht, een keuze uit drie of vier hoofdgerechten, zoals gegrild vlees met friet of een visgerecht en een vers dessert en / of koffie, vergezeld van wijn, bier, frisdrank of water.

Avondeten of cena:

Dit is een veel lichtere versie van de lunch. De grootste aanpassing als u dineert in Andalusië is de timing. Het avondeten vindt aanzienlijk later plaats. Verwacht niet dat u voor 20 uur iets kunt verorberen. Vaak komt u voor 21.00h niet verder dan een stukje brood en een schaal met olijven. Uiteraard heeft men in de toeristische centra de commerciële voordelen gezien om alsnog vroeger te starten.

Avondeten

ANDALUSISCHE SPECIALITEITEN

Tapas!

Tapas

Andalusië is ondertussen het thuisland van de tapas, ontstaan ​​in de bodega’s van Granada & Córdoba. Het betekent “deksel” in het Spaans. Oorspronkelijk omdat men aan de bar zat en gek werd van de vliegen. Iemand bedacht om een sneetje brood op het glas te leggen, om zo de vliegen weg te houden. Later bedacht men dat ze op dat brood ook wel kleine hapjes konden serveren.

Tegenwoordig biedt zowat elke bar in Andalusië tapas aan en is het meer dan een een snelle hap. Het summum van fastfood maar dan in een eindeloze verscheidenheid. Het is normaal om tapas te bestellen tijdens de lunch of voor een doordeweekse avondmaaltijd. Sommige bars zijn een volledig tapas georiënteerd. In andere bars worden ze als een bijbestelling aangeboden. Aan alle smaken wordt gedacht en elk denkbaar gerecht kan worden versierd met een breed scala aan smaken en invloeden. Geniet ervan met een gekoeld Alhambra bier, een glas witte Alborán-wijn of een zijdezacht Ribera del Duero-rood en de ervaring zal dubbel gedenkwaardig zijn.

Olijfolie

Dit gouden ingrediënt van alle recepten is vloeibaar goud. Hoewel de precieze oorsprong van olijfbomen is gehuld in mysterie, is het bekend dat de teelt van olijven en olieproductie diepgeworteld is in de geschiedenisboeken van Spanje. Voor de beste olijfolie moet u een dagtrip naar Carmona plannen.

Olijfolie

Gastronomie jamon serrano trivium2

Serrano ham

Serranoham is een rauwe ham, oorspronkelijk afkomstig uit de Spaanse bergen. Tegenwoordig wordt hij gemaakt van een speciaal gefokt Spaans varkensras.

Oorspronkelijk is de serranoham afkomstig uit de bergachtige regio Andalusië. Daar werd de gezouten ham gedroogd in de berglucht. (Vandaar de term serrano: serrano,-a is Spaans voor berg-, gebergte-).

De originele serranoham is te herkennen aan het S-logo. Nadat de verse ham in een pekelbad met kruiden heeft gelegen rijpt hij zo’n negen maanden in een ruimte waar de temperatuur langzaam toeneemt tot 30 graden. Tegelijkertijd neemt de vochtigheid af, waardoor de hammen uitdrogen.

Ibérico ham

Ibérico ham komt van een half wild varken dat zich uitstekend heeft aangepast aan de extreme temperaturen in het zuiden en het zuidwesten van Spanje. Deze zwarte varkens, leven in open bossen waar veel steen- en kurkeiken te vinden zijn. Het hoofdvoedsel van het Iberisch varken zijn de “bellotas” of “eikels”, die in de herfst massaal van de bomen vallen. Een varken eet wel zes tot tien kilo eikels per dag. Ibérico ham is beduidend duurder dan Serrano ham.

Ibérico ham

Er zijn vier classificaties van Ibérico ham, gemaakt van het Ibérico varken. De classificaties weerspiegelen het varkensras, het percentage pure Ibérico-genen in het varken en de hoeveelheid eikels die ze eten. De ham die van deze varkens wordt gemaakt is uniek in de wereld.

Gazpacho

Gazpacho

Niet te verwarren met carpaccio. Gazpacho is een soep op basis van tomaat en olijfolie. De mensen van Andalusië serveren deze koude soep vaak in de lente en zomer als lunchstarter voor het hoofdgerecht.

Gegrilde sardientjes of espeto:

Dit typische gerecht van Malaga is uniek op de wereld, alleen hier worden ze op een speciale bijzonder manier voorbereid. Dit is van oorsprong een gerecht voor de arme mensen of bescheiden gezinnen. Het gerecht bestaat uit 6-7 sardines op een bamboe spies, als het ware alsof ze gestoken zijn door een zwaard. Deze spies zit in het zand gestoken naast het vuur. Zo worden ze langzaam geroosterd totdat ze klaar zijn. Heerlijk!!

Gegrilde Sardientjes

Pescaito frito (Gefrituurde vis)

Pescaito frito (gefrituurde vis)

Ook een typisch gerecht uit Andalusië waar over het algemeen alle leden van een gezin dol op zijn. Meestal wordt het gegeten in bars, restaurants en op terrasjes. De vis wordt door de bloem gehaald en wordt gebakken in olijfolie. Het wordt vooral als een voorgerecht gegeten met een biertje of een glaasje wijn, maar het kan ook een hoofdgerecht zijn. Proef dit zalige visgerecht op een van de Chiringuitos (strandtenten) in Andalusië.

WINTER GERECHTEN

WINTERGERECHTEN

GAZPACHUELO: Deze warme soep was gedurende vele jaren het hoofdgerecht van vissers in de winter. Het is een bescheiden recept dat bestaat uit een visbouillon met een mayonaise met verschillende formuleringen, de traditionele is alleen met eigeel en witte wrongel in dezelfde bouillon. Garnalen en heek worden toegevoegd en u kunt het brood laten dompelen. Een starter met vijf sterren.
MIGAS (kruimels): Een goedkoop, maar smakelijk en zeer voedzaam gerecht om de hevigste winter op te fleuren. Met slechts 5 ingrediënten (chorizo, pancetta, knoflook, brood en olie), is het een genot op tafel dat zowel volwassenen als de kinderen in huis zal aanspreken. Het wordt als hoofdgerecht geserveerd of kan als een tapa op een klein bord in een lokale bar worden aangeboden.

MIGAS (kruimels)

RABO DE TORRO (ossenstaart)

RABO DE TORRO (ossenstaart): Hoewel het recept voor ossenstaart nogal omslachtig is, is alleen het genot van het proeven van dit gerecht van Andalusische gastronomie de moeite waard. Traditioneel wordt dit gerecht gemaakt van de staarten van de stieren die deelnemen aan stierengevechten. Omdat de staart van de stier erg schaars is gebruiken ze daarom meestal rund, jaarling of os.
WILD VLEES: Gerechten zoals stoofvlees van hertenvlees.
PATATO GUISAILLO: Een stoofpotje met aardappelen.
ESTOFADO MALAGUENO (Malaga stoofpot): Ook bekend als Andalusische stoofpot, maar aan de Costa del Sol geven ze het een speciale touch. Het is een vast gerecht in de restaurants en tavernes.

Desserts

Andalusische desserts worden sterk beïnvloed door de Arabische middeleeuwse Andalusische keuken. Bekende gerechten zijn pestiños (een gefrituurd gebakje met honing), alfajores, amarguillos (een soort amandelmakarons) uit Medina Sidonia, de polvorones (amandelkoekjes uit Estepa), spekbrood, wijndoughnuts, torrijas en calentitos.

Alfajores

SCHOL! 

In Spanje wordt u aangemoedigd om te genieten en verantwoord alcoholgebruik is een onderdeel van dat plezier. Spaanse wijnen, vooral “tintos” (rode wijnen), zijn internationaal geprezen, vele “cavas” wedijveren met de chique lekkernijen van Champagne maar dan veel goedkooper. Bars en nachtclubs bieden een breed scala aan whisky, wodka en gin-opties. Andalusië is beroemd voor zijn knapperige sherry’s en manzanillas en Spaanse bieren zijn vergelijkbaar met de beste in de wereld.

Sherry

Veel mensen associëren Andalusië met wijn terwijl Andalusië de streek van de sherry is. Getuige is daarvan de stier van Osborne. Gekend om zijn reclamebord dat sinds 1956 deel uitmaakt van het Andalusische landschap en een deel van de Spaanse geschiedenis is geworden. De afbeelding van de stier komt steeds weer terug in het dagelijks leven: als sticker achter op auto’s, op souvenirs (shirts, petjes, sleutelhangers, asbakken, tegels, onderzetters etc.), als het wapen op de Spaanse vlag en soms op de uniformen van Spaanse soldaten op sportevenementen en internationale missies.

Sherry