Huisdieren in Spanje

Huisdieren in Spanje – Een gids voor huisdier eigenaren

Het is niet verwonderlijk dat meer Belgen en Nederlanders hun geliefde huisdier meenemen op vakantie naar Spanje. Men vergeet vaak rekening te houden met bepaalde wetten en regels die ondanks de EU-zone toch anders kunnen zijn in Spanje. Het is in Andalusië in principe per wet verplicht dat de huisdieren worden geregistreerd en ingeschreven. Er staan hoge boetes op als men erachter komt dat een hond, kat of ander huisdier niet staat geregistreerd.

Spanje is toch een matig hond vriendelijk land. Iets wat blijkt uit de jaarlijks meer dan 130.000 in de steek gelaten honden en katten. (het hoogste aantal in Europa). Gelukkig zorgt een nieuwe wet dat er boetes boven het hoofd hangen van maximaal 30.000 euro.

Doch kan er worden gesteld dat er een positieve tendens is en dat ook de Spanjaarden steeds meer gek zijn op hun huisdier. Dat blijkt ook wel uit het enorme aantal dierenspeciaalzaken en dierenartsenpraktijken die in Spanje te vinden zijn.

huisdieren hond

Accommodaties en restaurants

Er zijn ook steeds meer vakantiehuizen en hotels te vinden waar men met een huisdier mag verblijven. Over het algemeen kan men zeggen dat het eten met een hond in een restaurant verboden is maar er zijn restauranteigenaren die daar geen problemen mee hebben. Op een terras zitten met een hond is doorgaans geen enkel probleem maar er zijn uitzonderingen waar een hond niet welkom is

huisdieren hond auto

Stranden

Op de stranden zijn honden niet welkom tenzij het om een speciaal hondenstrand gaat waar er ook steeds meer van komen in Spanje. In de bergen en talloze natuurparken in Spanje mag uw hond naar hartenlust rondrennen tenzij er uitdrukkelijk verbodsborden staan dat het niet is toegestaan.

In de auto

Bij vervoer in de auto moet de hond op de achterbank een speciale hondengordel dragen of achter een rek in de kofferruimte zitten, wel of niet in een vervoersbox of draagtas. Honden mogen niet te lang in de snikhete zon in de auto gelaten worden. De politie heeft het recht op te treden om de gezondheid van de hond niet in gevaar te brengen.

Identificatie

Een hond of kat heeft een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Daarnaast moet uw huisdier identificeerbaar zijn via een chip.

Gezondheid

De vaccinatie tegen rabiës is altijd verplicht en uw huisdier dient hiervoor minstens 21 dagen voor vertrek te zijn ingeënt. Een inenting is 1 jaar geldig in Andalusië in vergelijk met andere regio’s van Spanje of ander landen.

huisdieren hondenpoep
huisdieren paspoort

Houd er rekening mee dat de minimumleeftijd voor een rabiës vaccinatie bij gezelschapsdieren is vastgesteld op 12 weken. Vandaar ook dat puppys die jonger zijn dan 3 maanden oud, geen toegang hebben tot het Spaanse grondgebied. Er zijn in Spanje geen verplichte aanvullende behandelingen vereist. Honden en katten hoeven in Spanje niet in quarantaine.

Tussen april en oktober is het oppassen voor teken en muggen die infectieziektes kunnen overbrengen. U hoeft hier niet panisch over te doen maar wees alert.

Als u van plan bent om in de zomer lekker lange wandeltochten met uw hond te maken neem dan genoeg water mee want het kan flink warm worden. Een hond kan daardoor snel oververhit raken! U moet ook alert zijn voor slangen. De kans is erg klein dat uw hond een (giftige) beet oploopt, maar het kan geen kwaad er in het voorjaar en zomer op bedacht te zijn. Bergwandelaars moeten de poten van hun hond goed in de gaten houden. De kussentjes hebben veel te lijden door rotsachtige paden. Neem ter bescherming schoentjes voor uw hond mee.

Verder is het verstandig om uw hond jaarlijks te laten enten tegen Parvo, Hondenziekte, Leptospirose (Weil), Hepatitis en Kennelhoest. Dit heeft niets met een vakantie te maken (uw hond loopt geen verhoogd risico geïnfecteerd te worden op vakantie), maar we willen het hier toch voor de zekerheid melden, voor het geval u niet aan deze enting had gedacht.

Verboden honden

De HR-honden of Hoog Risico Honden hebben in Spanje de naam “potencialmente peligrosas” (PPP) gekregen en er zijn verschillende regels aan gebonden. Het zijn de rassen: Pitbull, Dogo Argentino, Rottweiler, American Staffordshire terriër, Fila Brasiliero, Tosa Inu en Akita Inu.

In de Spaanse wet staat “dieren die niet tot een van de genoemde rassen behoren maar wel aan alle of meeste van de volgende kenmerken voldoen” vallen ook onder deze wet.

huisdieren pitbull

Dierenarts: Het is aangewezen bij aankomst in Spanje op korte termijn op zoek te gaan naar een nieuwe dierenarts (veterinario).