Spaans Gezondheidszorg Systeem

Spaans gezondheidszorg systeem

Een gids voor expats

Het is verstandig – voor mensen die tijdelijk of voor langere tijd in Spanje willen gaan wonen – zich te oriënteren op de gezondheidszorg in Spanje. Het is belangrijk tenminste te weten hoe de gezondheidszorg in Spanje is georganiseerd en te weten hoe men zich kan verzekeren.

De organisatie van de Spaanse gezondheidszorg.

Deze wordt gekenmerkt door een strikte scheiding tussen privé en publieke zorg. De publieke zorg kan worden getypeerd als het Spaanse ziekenfonds. Kortom, iedereen die op een of andere wijze een premie afdraagt, heeft recht op publieke gezondheidszorg in Spanje. De privézorg is voor wie wat meer luxe wenst. VIDA del SOL heeft het voor u uitgezocht.

Publieke zorg – Het spaans ziekenfonds

De publieke medische zorg (Seguridad Social INSS) in Spanje is van een hoog niveau en vergelijkbaar met België & Nederland. In sommige gevallen lijkt het erop dat men zelfs beter af is in Spanje in vergelijking met onze landen (bv. Oncologie).

gezondheidszorg organisatie2
gezondheidszorg privezorg2

De privézorg

Privé ziekenhuizen bieden alle medische zorg van hoge kwaliteit in moderne ziekenhuizen die meer zijn ingericht zoals wij dat gewend zijn bij ons en vaak nog beter (het lijken soms net hotels). Er zijn tolken en iedereen beschikt over een eenpersoonskamer met slaapgelegenheid voor familie, etc. De keuze voor een privéverzekering (in combinatie met een publieke verzekering) is volledig afhankelijk van de persoonlijke situatie en wensen: wat kan/wil ik betalen. Wilt u extra luxe, spreekt u de Spaanse taal? Het is raadzaam om in het begin te kiezen voor privézorg zodat u gedekt bent, totdat u vertrouwd raakt met het systeem in Spanje.

Er is echter ook een nadeel aan privé zorg. Het grootste nadeel is de beperkte keuze van zorgaanbieders. Private zorgaanbieders hebben vaak maar een beperkt aantal ziekenhuizen, dokters, specialisten etc. Bovendien vergoed ook een aanvullende verzekering niet altijd alle kosten.

Spanje heeft meerdere grote private zorgaanbieders. Wij raden u aan om de voorwaarden en condities van de verschillende zorgaanbieders te bekijken alvorens er 1 of meerdere af te sluiten. Daarnaast is het handig om op Brokerfish te kijken. Deze vergelijkingssite helpt u in het maken van de beste keuze. Vul uw gegevens in en binnen enkele minuten weet u welke zorgaanbieder het beste bij u past.

Niet-residenten bezoekers

Als u jonger bent dan de pensioengerechtigde leeftijd en op een kort bezoek aan Spanje vanuit de EU hebt u recht op gratis of verminderde kosten in geval van medische noodhulp. Dit zal gelijk zijn aan de behandeling die Spaanse staatsburgers krijgen, hoewel dit kan verschillen van de behandeling die u wordt aangeboden in uw land van verblijf. Voordat u wordt behandeld, moet u een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK, in Spanje bekend als een “Tarjeta Sanitaria Europea”), voorleggen. De EZVK bewijst dat u in orde bent met de BE/NL ziekteverzekering.

gezondheidszorg meting

De EZVK is individueel. Dus elk lid van het gezin moet een eigen kaart hebben. Het is alleen geldig tijdens een tijdelijk verblijf en beperkt tot onvoorziene medische zorg. Voor specifiekere gezondheidssituaties zoals een ziekenhuisopname of een repatriëring kan een aanvullende verzekering de meeste kosten dekken.

Als u uw bijdrage voor de verplichte ziekteverzekering heeft betaald, kunt u de EZVK gratis afhalen bij uw ziekenfonds. Bij sommige ziekenfondsen kunt u de kaart zelfs online bestellen. Vraag de kaart tijdig aan, zodat u ze voor uw vertrek in uw bezit heeft. De EZVK is maximaal twee jaar geldig.

gezondheidszorg pier

Residenten van Spanje

Zelfs als u in Spanje woont, moet u maandelijks sociale zekerheidsbijdragen (Seguridad Social of INSS) betalen om in aanmerking te komen voor gezondheidszorg van de staat. Dat kan op verschillende manieren:

  1. via een inhouding op het salaris, het pensioen of een uitkering
  2. via een wettelijke verplichting om de premie te betalen vanuit een S.L. (besloten vennootschap) of als autónomo (zelfstandige).

Als migrant binnen de EU zijn aanvullende regels vastgesteld. Dit heeft tot gevolg dat Nederlanders en Vlamingen in Spanje recht hebben op de INSS( Seguridad Socia) in de volgende situaties:

  1. Men is 65 jaar of ouder en ontvangt een pensioen en/of een AOW uit Nederland/België. In dat geval ontvangt men voorafgaand aan de emigratie een zogenaamd S1 of E121 formulier van de bevoegde instantie . Dit formulier is het ‘entreebewijs’ voor de INSS.
  2. Men is jonger dan 65 jaar en ontvangt een uitkering uit Nederland/België. Ook in dit geval heeft men recht op inschrijving in de INSS. (NB. Zolang men een uitkering of pensioen ontvangt vanuit Nederland/België, zal er in Nederland/België een inhouding plaatsvinden voor de INSS in Spanje! Deze inhouding is echter altijd veel lager dan de premie die men betaalde toen men nog in Nederland/België woonde).
  3. Men gaat in Spanje werken in loondienst. Via een inhouding op het bruto salaris betaalt men een premie voor de INSS.
  4. Indien men een eigen bedrijf start in Spanje in de vorm van een SL of als autónomo (zelfstandig zonder btw nummer), dan is men verplicht om een maandelijkse bijdrage aan de INSS te voldoen.
  5. Indien men werkloos is in Spanje en een uitkering ontvangt vanuit Spanje, betaalt men via een inhouding op de werkloosheidsuitkering de premie voor de INSS.

Om uzelf te registreren voor de publieke gezondheidszorg dient u allereerst over een Social Seguridad nummer te beschikken. Dit kunt u aanvragen bij de dichtstbijzijnde Tesoreria General de la Seguridad Social. U hebt hiervoor de volgende papier nodig :

gezondheidszorg meting arm
  1. TA1 Formulier – Dat formulier kunt u hier downloaden. De eerste pagina geeft instructies over wat u dient in te vullen. U hoeft alleen de 2de pagina in te vullen, te weten deel 1 (Datos del solicitante) en deel 3 (Datos relativos a la notificación). Vergeet onderaan de pagina niet de plaats (lugar), datum (fecha) en handtekening (firma) in te vullen.
  2. Identiteitsbewijs: Uw paspoort, ID-kaart, DNI of NIE.
  3. (kopie van) Arbeidsovereenkomst of stagecontract. Het is officieel niet verplicht, maar sommige ambtenaren kunnen moeilijk gaan doen als je deze niet bij je hebt. Voor de zekerheid maar meenemen dus.

U kunt het ook online bestellen als een digitaal certificaat van het Tesoreria General de la Seguridad Social. Dit kan hier.

Nadat u zich heeft ingeschreven bij de Seguridad Social, kunt u met dat inschrijvingsbewijs naar het plaatselijke gezondheidscentrum (Centro Salud) om een pasje of zorgpas aan te vragen. Dit pasje (Tarjeta Sanitaria of TSI) geeft u recht op publieke medische zorg.

gezondheidszorg pensioen

Gepensioneerden van de EU die in Spanje wonen

De mensen die in hun eigen land geldende pensioenleeftijd hebben bereikt en afkomstig zijn uit de EU komen in aanmerking voor het gebruik van de gratis gezondheidszorg in Spanje. Het enige wat men daarvoor hoeft te doen is het invullen van het zogeheten S1 formulier. Dit formulier ging vroeger door het leven als E121.

Zodra u aankomt, moet u het formulier registreren bij het lokale sociale zekerheid kantoor en zij zullen u uitrusten met een sociale zekerheid kaart die moet worden voorgelegd wanneer u binnen gaat voor behandeling hetzij in uw lokale artsenpraktijk of ziekenhuis.

Totdat u uw kaart hebt (en het kan enige tijd duren voordat deze aankomt), moet u kunnen aantonen dat u een kaart hebt aangevraagd en volgens de EER-regels wilt worden behandeld.

Woont maar werkt niet in Spanje

Dankzij de wetgeving van de Europese Unie (EU) hebt u het recht om in een andere lidstaat van de EU te gaan wonen zonder de rechten inzake gezondheidszorg die u in België genoot, te verliezen. U kunt in uw nieuwe land van verblijf trouwens de gezondheidszorg genieten onder dezelfde voorwaarden als de verzekerden van dat land. Hiervoor moet u bij uw ziekenfonds het document S1 of E106 aanvragen. Als u dit document overhandigt aan een ziekteverzekeringsinstelling van uw land van verblijf, dan zullen u en de personen die u ten laste hebt, ingeschreven zijn in de bestanden ervan. U krijgt dan toegang tot de hele gezondheidszorg, onder dezelfde voorwaarden als de verzekerden van dat land.

gezondheidszorg yoga
gezondheidszorg tandarts

Tandartsen

Het bezoeken van een tandarts is NIET gedekt door de publieke zorg. Er is dus geen gratis tandheelkundige zorg in Spanje, behalve kinderen en spoedeisende hulp voor volwassenen. Dit betekent dat als u een routinebehandeling voor uw tanden in Spanje nodig heeft, u moet betalen voor een tandheelkundige behandeling of een particuliere tandheelkundige ziektekostenverzekering afsluiten. Tandheelkundige behandelingen in Spanje zijn echter relatief goedkoop in vergelijking met sommige landen. Een tandartsverzekering slechts 10 a 20 euro per maand.

Ziekenhuizen in Zuid-Spanje

Zuid-Spanje heeft verschillende grote ziekenhuizen die voor de staat en de particuliere sector handelen. Veel artsen en verpleegkundigen spreken vloeiend Engels en er zijn vrijwillige vertalers bij de hand om te helpen.

Het openbare ziekenhuis Hospital Costa del Sol in Marbella is uit 135 Spaanse openbare en particuliere ziekenhuizen in zeventien autonome regio’s verkozen tot het beste ziekenhuis van heel Spanje. Talloze mensen die wonen of verblijven aan de Costa del Sol maken er gebruik van. Daarnaast waren de afdelingen Cardiologie, Dermatologie en Longziekten van het Costa del Sol ziekenhuis nog finalist in de categorie ‘Beste specialisme’.

gezondheidszorg ziekenhuis

Ook in Estepona vindt u meerdere ziekenhuizen en gespecialiseerde klinieken, die zijn uitgerust met de laatste technologieën en apparatuur. Meer en meer is de regio bekend voor zijn plastische en cosmetische chirurgie.

gezondheidszorg farmacia

Apotheken

Apothekers worden in het Spaans “farmacia” genoemd en hebben meestal een groen of rood kruis buiten hangen. Ze zijn geopend van maandag tot zaterdag van 9.30 en 22.00 uur. Indien u buiten openingstijden behoefte hebt aan een apotheek, dan vindt u de naam van de dichtstbijzijnde 24-uurs apotheek (farmacia de guardia) op de deur van de apotheek bij u in de buurt.

Noodnummers

De noodnummers om te onthouden in Spanje zijn: 112 en 061. 112: beschikbaar in heel Spanje als onderdeel van de EU. Dit gratis nummer belt u in geval van nood (persoonlijke en openbare veiligheid, medische noodsituatie, enzovoort).
061: dit is een gratis nummer dat u belt in geval van een verkeersongeval.